Spiritual knowledge is a regular science. Just as two and two make four, similarly everything is clean and obvious here also and there is no scope for any kind of modification or change in that.

Sant Kirpal Singh

Sant Kirpal Singh

Despre viața Lui Sant Kirpal Singh

Sant Kirpal Singh

Sant Kirpal Singh s-a născut în 6 februarie 1894 în Sayyad Karsan, o parte din India, situată în Pakistanul de azi. Prețuit în întreaga lume ca un sfânt al secolului XX, întruchiparea bunătății și milosteniei, El a arătat cunoașterea vie a adevăratei naturi umane al cărui scop este de a se întoarce la originile lui – Dumnezeu, subliniind valoarea și demnitatea fiecărui individ ca ființă conștientă sau suflet.

Sant Kirpal Singh nu a propovăduit nicio știință nouă. El a tratat subiectul spiritualității ca știință. Învățătura Lui universală centrată între Dumnezeu și om a fost focusată în serviciul către oameni și în dezvoltarea omului într-o ființă umană adevărată ("devenire umană").

Ela refuzat întotdeauna contopirea tuturor religiilor în una singură, dar a subliniat baza lor comună în toate discursurile Lui, în lecturi și scrieri. Cărțile Lui au fost traduse în mai multe limbi. Discipolii diferitelor credințe și aparținând diferitelor națiuni au fost călăuziți de El la o mai bună înțelegere a propriei lor religii prin experiențe practice spirituale, pe care El a fost capabil să le ofere.

În 1957 Sant Kirpal Singh a fost ales președintele Federației Mondiale a Religiilor,a prezidat 4 Conferințe Mondiale pe parcursul celor 14 ani. În 1962 a fost decorat cu Ordinul Sfântului Ioan de Ierusalim, Cavalerii de Malta, El a fost primul non-creștin care a primit această onoare.

Trei călătorii prin lume făcute în 1955,1963-64 și 1972 l-au condus în vest, unde El a ținut discursuri publice în cele mai mari orașe ale Europei și în America și a întâlnit mulți lideri religioși, politici și sociali.

La sfârșitul anilor șaizeci, El a dezvoltat conceptul "Manav Kendra" – centre complexe ale dezvoltării umane, cu facilități sociale și agricole, începând cu un centru lângă Himalaya.

Punctul culminant exterior al muncii Sale a fost chemarea la "Conferința Mondială a Unității Omului" din 3-6 februarie 1974 în Delhi, unde au participat două mii de delegați din întreaga lume și aproximativ 50 000 de non-delegați. Printre distinșii oaspeți – lideri religioși, spirituali și politici – s-a numărat și prim-ministrul acelei perioade, doamna Indira Gandhi, cu membri cabinetului ei.

Chiar și la vârsta de optzeci de ani eforturile Lui neobosite în numele unității se făceau pe mai departe. În 12 aprilie 1974, la celebra Kumbha Mela din Hardwar, El a organizat un număr mare de sadhuși și oameni sfinți la Conferința Unității Naționale, a promis să lucreze împreună pentru eliminarea conflictelor religioase și la ridicarea economică a celor săraci – nimeni înainte nu fusese în măsură să îi convingă pe sadhușii care sunt în mod tradițional independenți, să se implice pentru un bun comun.

Un următor eveniment remarcabil care a urmat în acest sens a fost Rashtrya Sant Samagam, "Convocarea Sfinților", în perioada 26-27 iulie în Delhi.

În 1 august 1974, Sant Kirpal Singh s-a adresat într-o sesiune a Parlamentului Indian la cererea membrilor săi – a fost prima dată în istorie când un lider spiritual a fost invitat să ia cuvântul adresându-se parlamentului.

Până în 17 august, El a ținut discursuri de la inimă- la-inimă cu un cuplu de discipoli din vest care au rămas în Ashramul Lui în Delhi. Patru zile mai târziu,în 21 august 1974, Sant Kirpal Singh și-a părăsit corpul Său pentru totdeauna, în prezența discipolului Lui, Dr. Harbhajan Singh, care a fost însărcinat de El cu conducerea lucrării Lui nobile. În ciuda marilor responsabilități încredințate lui, Dr. Harbhajan Singh nu a pretins niciodată să fie un Maestru. În schimb el a explicat peste tot competența supremă a Lui Sant Kirpal Singh și a transmis instrucțiunile Lui pentru munca Sa în continuare.